Banhoppning

Banhoppning

Vill du uppleva en fartfylld och spännande aktivitet? Då ska du gå och titta på banhoppning. Detta är en tävling som arrangeras på lokal och nationell nivå. Här får du se vackra hästar som graciöst tar sig över hinder i olika höjder och formationer. På tävlingarna som arrangeras på de större arenorna kan man se elitryttare av världsklass. Många av hästarna har samma stjärnstatus som de stora rockstjärnorna och deras boxar är inredda som små lyxsviter. Här doftar det av nyslaget hö och sågspån. Men även på de mindre ridskolor som tävlar i banhoppning upplever man samma spänning och förväntan hos de tävlande. Hur går då en tävling till och hur ser de olika hindren ut? Här nedan får du läsa lite om grunderna.

Banhoppning och hinder

Inom ridsporten i Sverige idag är det banhoppning som har flest utövare. Ekipagen rider en förutbestämd bana bestående av olika hinder. Banhoppning finns i olika klasser där höjden på hinder varierar från 0,90 meter till 1,60 meter. Längden på hindren ökar också med svårighetsgraden. Rättuppstående hinder finns i olika utförande, dessa hinder är enkla, endast ett par hinderstöd. Sax är ett hinder där två bommar ligger i ett kryss. När man tar en bit staket och använder den till ett hinder kallas det grind. När man börjar med hoppning använder man sig ofta av saxhinder. De är lätta och är lägst i mitten vilket inbjuder hästen till att hoppa över i mitten. Att hoppa centrerat över ett hinder är optimalt.

Inom banhoppning finns också längdhinder. Här måste hästen sträcka ut sig och inte bara hoppa högt. Längdhinder byggs upp av två eller flera par hinderstöd. Här bestäms längden mellan hinderstöden beroende på vilken klass man hoppar. Några av längdhindren kan endast hoppas från ett håll. Exempel på dessa är oxer och vattengrav. En oxer har två räcken efter varandra och den främre bommen har samma höjd som den bakre. Längden på oxern bestäms utifrån hindrets högsta punkt. Vattengrav har ett lågt hinder vid avstampet följt av en lång grav eller matta fylld med vatten. Ett hinder som byggs av tre par hinderstöd är svinrygg. Här är den mittersta bommen den högsta.

Olika klasser, fel och priser

Banhoppning är indelade i olika klasser beroende på hästens storlek. En häst över 148 cm i mankhöjd tävlar i klasser med hinder mellan 0,90 m och upp till 1,60 m. Ponnyer är indelade efter storlek. Lätt D består av 6-9 hinder. En A-ponny som hoppar Lätt D har maxhöjden 0,50 m på alla hinder men en D-ponny har maxhöjd 0,80 m. I klass Lätt A består banan av 10-12 hinder. I Lätt A har en B-ponny 0,90 m som maxhöjd på sina hinder. MSV A består av 11-13 hinder, här tävlar endast C- och D-ponnyer. Den sista klassen som heter svår består av 10-14 hinder med en maxhöjd på 1,35 m, i denna klassen tävlar endast D-ponnyer.

Banhoppning består oftast av en grundomgång där man ska ta sig runt banan felfritt och under maxtiden. Efter det är det en omhoppning där det gäller att hoppa felfritt och oftast på tid. Är det mer än en som klarat grundomgången felfritt så blir det omhoppning. Om det inte finns några felfria ryttare efter första omgången blir de omhoppning med som har 4 fel. Clear round är en bana med låga hinder och rids utan omhoppning, de som klarar banan felfritt får en rosett. De olika straffpoäng man kan få i banhoppning är: 4 fel vid rivning/hinderfel, 4 fel för olydnad/stopp/vägran. Om ekipaget överskrider banans maxtid får det tidsfel. I de flesta fall är det 1 felpoäng för varje påbörjade 4-sekunders intervall över maxtiden. I omhoppningar är det 1 fel per påbörjad sekund över maxtid.

En spänningsfylld tävling

Banhoppning är en hisnande sport

Vilken tävling som man får deltaga i när det gäller banhoppning beror på olika faktorer. I Sverige tittar man på de olika klasserna och hur duktigt ekipaget är. En av de tävlingar som har lägst status är klubbtävlingen. Här är det bara ridklubbens medlemmar som får vara med, och den avgörs på klubbens hemmaplan. Om man har gjort bra resultat i de nationella tävlingarna kan man få delta i det som kallas elit. Här ingår SM och EM-kval i banhoppning. Detta är den som har högst status av de svenska tävlingarna.

Även om du själv inte är ryttare kan du ha mycket glädje av att besöka en tävling i banhoppning. Här är det fart och fläkt, och spänningen stiger för varje hinder som hoppas över. Om du själv sitter på hästen så är ju upplevelsen helt annan. Här gäller det att ha fokus på banan för att få med sig en rosett hem.