Ridskolor

Ridskolor

Har du i tankarna att börja rida? Du har kanske tittat runt på olika ridskolor i din omgivning. Oavsett om du är nybörjare som vill lära dig grunderna i ridkonsten eller en erfaren ryttare som vill vidareutbilda dig bör du vara noga i ditt val. Vanligtvis brukar det finnas ett antal ridskolor att välja på i sin närhet. Det finns sidor på nätet som rekommenderar olika föreningar eller så kan man leta på sidor som Eniro eller Hitta.se under ridsport. Vad ska man då tänka på när man väljer ridskola? Här kommer lite tips att ha med sig i jakten på en ridskola.

Ridskolor, hur började det.

Hästen är ett djur som alltid har fascinerat människan. Man började tämja hästen för 9000 år sedan, och såg nyttan med det stora djuret. Från början användes de mest som transportmedel eller till hjälp i vardagen, t.ex. jordbruket. Medan åren gick såg man andra användningsområden. Hästarna började användas i krig, här var det viktigt att häst och ryttare kunde samspela. Ekipagen utbildades inom kavalleriet och detta kan man säga är förlagan till dagens ridskolor. En av de första ridskolorna öppnades i Uppsala i mitten på 1600-talet. Här utbildades adelsmän i akademisk ridkonst som sen skulle representera Sverige i olika delar av världen.

Hur ser då dagens ridskolor ut? Det finns allt ifrån stora anläggningar med 50-tal hästar till mindre föreningar som endast har 5-10. Det viktiga är inte storleken, en liten kan vara lika bra som en stor. Det som är viktigt i sammanhanget är att föreningen ska vara ansluten till Svenska Ridsportförbundet. Då vet du att instruktörerna är utbildade och du kan känna säker i din ridning. Som medlem är du försäkrad om olyckan skulle var framme när du rider eller pysslar i stallet hos din förening. Förbundet gör också besök ute på ridskolorna för att kontrollera bl.a. hästhållning, anläggningar och verksamheten.

Hur ska jag välja?

Fundera över vad du vill med din ridning. Vill du tävla eller bara rida för motionen skull? Är det någon speciell inriktning du är intresserad av? De flesta ridskolor har lektioner för nybörjare i s.k. skolridning, men även mer avancerade kurser inom hoppning och dressyr. Voltige som är en gren där man utför gymnastiska övningar på hästryggen, enskilt eller i grupp, har blivit vanligare hos de olika föreningarna. Många klubbar ordnar även lokala tävlingar som man kan ställa upp i. Här brukar man kunna låna en lektionshäst om man vill deltaga. Ett bra sätt att prova om tävling är något man vill satsa på.

Innan du anmäler dig för lektionsridning bör du besöka några olika ridskolor. Titta hur själva anläggningen ser ut. Det är bra om det finns möjlighet att både rida inom- och utomhus. Om man tycker om att vara ute i skog och mark ska man förvissa sig om att det finns bra ridvägar i trakten. Hur är hästarna? Om du vill utvecklas inom ridning är det viktigt att det finns välutbildade hästar att tillgå. Hästarna ska ju självklart även vara välmående och trygga.

Ett intresse för livet

Ridskolor med kvalite

Om du fortarande har svårt att välja när du har varit ute på olika ridskolor kan det vara bra att kolla upp vilket rykte som finns. Det ska kännas bekvämt när man kommer till stallet så det är viktigt att stämningen är god. Det finns säkert någon i din bekantskapskrets som kan tipsa dig om några bra ridskolor. Att rida är ett intresse för livet, här har inte åldern någon betydelse och nästan alla har möjligheten att uppleva tjusningen med det speciella sambandet som finns mellan häst och ryttare. Du får inte bara motion utan också avkoppling i vardagsstressen. Med en bra utbildning kan även drömmen om en egen häst bli till verklighet.